Mennyi D-vitaminra van valójában szükséged?

~ Segítség a pontos mennyiség kiszámolásához

Számos tanulmány vizsgálta a D-vitamin szint és a felső légúti megbetegedések közti kapcsolatot. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy azok a betegek, akik alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkeznek sokkal nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen betegséged vagy esnek vírusok áldozatául, mint azok, akik erős immunrendszerrel és a szervezetükben nagyobb mennyiségű D-vitaminnal rendelkeznek. Erről bővebben itt olvashatsz:

Egy nemrég kikerült metaanalízis során megállapították, hogy a D-vitamin táplálékkiegészítő szedése csökkenti a halálozás esélyét. [8] A D-vitamin-hiány globális szintjét széles körben alábecsülték, és egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a D-vitamin szérumszintjét 30 ng / l (75 nmol / l) felett kell tartani. Az alacsony D-vitamin szint sok betegséghez társul. Úgy tűnik, hogy az étrend-kiegészítés költséghatékony intézkedés lenne a lakosság általános egészségügyi állapotának javítása érdekében, különösen az időseknél és azoknál az egyéneknél, akiket nem ér rendszeresen közvetlen napfényt. (1)

Érdekessége a D-vitaminnak, hogy valójában ez egy hormon. Amikor először felfedezték azt hitték, hogy ez egy vitamin, ezért maradt meg a köztudatban a mai napig is ez a tévhit. De ma már tudjuk, hogy a D-vitamin egy hormon és az egész testben találhatóak receptorok a szövetekben ennek érzékelésére. Többek között az agyban, szívben, izmokban és az immunrendszerben is, ami azt jelenti, hogy a szervezet működéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin szint elérése. (2)

Hogyan tudod megnövelni a D-vitamin szinted?

1. Lépés: Aktuális D-vitamin szint meghatározása

Fontos, hogy megtudd a jelenlegi D-vitamin szintedet. A gyógyszerek is a vitaminok szedése nem az a kategória, amikor tipmixelni lehet, hogy mi a kiindulási állapot. Rengeteg Facebook csoport van, ahol a különböző betegségben szenvedők és diétázni vágyók osztják meg egymással a „tudásukat”, hogy szerintük hány nemzetközi egység azaz „NE”, amit szedni érdemes a megfelelő szint eléréséhez. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az egészségünkkel játszani nagyon veszélyes, ezért első lépésként mindenféleképpen azt javaslom, hogy egy vérvétellel nézesd meg, hogy mi a kiindulási szinted.

Természetesen előfordul, hogy nincs lehetőséged elmenni kivizsgáltatni magad, ezért a következő pontban részletezem, hogy milyen lehetőséged van ebben az esetben.

2. Lépés: Számold ki mekkora dózisra lenne szükséged.

A laborleleten található tartományok nem egyénre igazítottak, tehát amit látsz a leleteden hiába van az érték tartományon belül az nem jelenti azt, hogy neked nincs hiányod vagy többleted pl.: az adott vitaminból. Minden esetben figyelembe kell venni az egyén adottságait, mint például a korát, nemét, súlyát, betegségeit stb. Ahhoz viszont, hogy ki tudd számolni, kb. mennyi D-vitamint kell szedj annak érdekében, hogy növekedjen a szint a szervezetedben és ezáltal az immunrendszered erősödjön, elengedhetetlen tudni a jelenlegi mennyiséget, ami a szervezetedben található. Ha ezzel tisztában vagy, akkor a következő weboldal lesz a segítségedre, hogy kiszámold mennyire lesz szükséged.

Az oldal angol nyelvű ezért néhány segítség ahhoz, hogy el tudj igazodni rajta:

Abban az esetben, ha tisztában vagy a jelenlegi D-vitamin szinteddel az első oldalon írd be a súlyod majd, hogy jelenleg mennyit szedsz a vitaminból. Ezután add meg a leleteden látható értéket a következő sorban és nyomj a Calculate gombra. Ezután a rendszer kiszámolja milyen adagolási módszer szerint kell szedd a vitamint a következő hónapokban, hogy elérd az ideális szintet.

Abban az esetben, ha nem tudod az aktuális D-vitamin szinted, akkor a ’No’ gombra kattintva csak írd be a jelenlegi súlyodat és a rendszer ezután megad pár adagolási módszert, amiből választhatsz belátásod szerint.

3. Lépés: Kezd el szedni a megfelelő adagolásban a D-vitamint

Te vagy saját magad legnagyobb egészség védelmezője, ezt ne feledd. Abban az esetben, ha  laborban nem tudtad kivizsgáltatni magad érdemes beszélj a háziorvosoddal, kezelőorvosoddal az adagolást illetően. A D3-vitamint étrendkiegészítőként megtalálod a drogériákban, gyógyszertárakban, webshopokban és bio boltokban is.

Kiemelten figyelj a téli időszakban az immunrendszered erősítésére, mivel a hidegebb évszakban rengeteg felső légúti betegséget és vírust el lehet kapni.

Láttad már? A témához kapcsolodó videóm:

Such Klaudia, Pn1,

Nutrition Coach-ként segítek, hogy egészséges módon formába lendülj, étkezési és életmód technikákkal. Ahogy mondani szoktam táplálozási tanácsadó vagyok, aki nem ír neked étrendet, de helyette megtanítalak egészségesen élni életmódprogrammal. 🙂 

Legfrissebb blog bejegyzés
Legfrissebb receptek