A mintaétrendek SIKERTELENSÉGÉNEK OKAI

~ 4 probléma a mintaétrendes diétákban, amelyekről senki sem beszél- " személyre szabottság" ide vagy oda.

A legtöbbünk tudatában az él, hogy ha javítani akarunk az életmódunkon, leakarunk fogyni vagy egészségesek szeretnénk lenni, akkor a megoldás mindenképpen egy mintaétrenddel kezdődik.

Nem gondolunk bele, hogy ez az étrend egy táplálék kiegészítőket forgalmazó cég vagy táplálkozás tanácsadó csaliajánlatát képezik, annak reményében, hogy általa plusz forgalomra /termékek vásárlása/ vagy plusz szolgáltatás /személyre szabott mintaétrend / igénybevételére ösztönöznek.

Ha marketinges lennék azt mondanám, hogy ez teljesen természetes és normális módszer az értékesítésre.

Viszont! A gond ezzel az, hogy az ilyen diéták nem veszik figyelembe az egyéni preferenciákat, hosszú távon egészségtelenek, plusz képtelenség fenntartani őket. Így ahelyett, hogy egy újabb haszontalan és Jojó effektust produkáló „fogyókúrába” kezdj, a cikkben bemutatok 6 módszert, amivel BÁRMILYEN étrend fenntartható módon átalakítható.

Először is vizsgáljuk meg az okát, miért él az a köztudatban, hogy a célok elérésére ez a megoldás.

Egy mondatban összefoglalva: a fitness és az élelmiszer iparágaknak, valamint azok milliói, amit marketingre költöttek. Ezzel persze nem egy világméretű összeesküvés elméletet akarok elétek tárni, csak jó, ha az embernek megvan a képessége, hogy több nézőpontból vizsgáljon meg dolgokat.

Such Klaudia, Pn1,

Nutrition Coach-ként segítek, hogy egészséges módon formába lendülj, étkezési és életmód technikákkal. Ahogy mondani szoktam táplálozási tanácsadó vagyok, aki nem ír neked étrendet, de helyette megtanítalak egészségesen élni életmódprogrammal. 🙂 

Legfrissebb blog bejegyzés
Legfrissebb receptek

Tehát fogyni szeretnél. Mit tesz ilyenkor egy átlagos ember?

Pár óra netes böngészés után, a számára legszimpatikusabb divat diéta mellett teszi le a voksot (melyek kivétel nélkül hosszú távú egészségre gyakorolt hatásáról semmit vagy semmi jót nem tudni). Vagy a másik eset, amikor nem dől be az ember ezeknek és inkább felkeres egy szakembert, aki alatt most táplálkozás tanácsadót értek. Utóbbi (minden jó szándékkal) összetesz neked egy „személyre szabott” mintaétrendet, amit te több kevesebb örömmel, de 1-3 hónapig csinálsz és jó esetben látványosan lefogysz. Ezzel rövid távon fantasztikus eredményt lehet elérni az egyszer biztos.

De hány olimpikon nyert aranyérmet rövid távú edzéstervezéssel?

Hány vállalkozó ért el milliós bevételt egy 3 hónapos üzleti tervvel?

A választ szerintem nem kell kifejtenem. Persze emellett nem azt mondom, hogy csak hosszú távon lehet sikereket elérni.

Fontos, hogy tervezzünk rövid-közép és hosszú távon is.

De nézzük meg mi a baj az személyre szabott mintaétrendekkel.

A köztudatból mindenki fejében megvan, hogy az edzők ezt ajánlják edzés mellé, a táplálkozás tanácsadó személyre szabja, te pedig ezt is várod el. Mégis mi többet várhatnál egy étrendtől?!

De lássunk egy példát is, hogy mire gondolok.

Reggeli – 8:00
3 tojásos rántotta (3 fehérje, 1 sárgája)
1 marék uborka, paradicsom
1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
1 bögre cukormentes kávé
1 pohár víz

Tízórai – 10:00
1 protein szelet
6 szem mandula

Ebéd – 13:00
120 g csirke
2 marék saláta
3 ek. rizs
1 pohár víz

Uzsonna – 16:30
25 g fehérjepor
1/2 marék fagyasztott bogyós gyümölcs
1 marék spenót
1 pohár víz

Vacsora – 7:00
120 g hal
160 g párolt zöldség
1 héjában sült édesburgonya
1 pohár víz

Persze mindenkinek az jár a fejében, ha leakar fogyni, hogy „-Kell egy terv! Unom már arra pazarolni az időmet, hogy kitaláljam mit kéne ennem, innom és csinálnom. Nincs erre időm, csak mondja meg valaki mit tegyek.

Viszont amikor elkezdünk egy ilyen merev keretrendszerű mintaétrendet követni rengeteg problémába ütközhetünk.

#1. PROBLÉMA - Egyszerűen nem tudod követni az étrendet.

Lelkes vagy és szeretnéd csinálni, de egyszerűen nem megy.

Ez teljese rendben van és ami még fontosabb, NORMÁLIS. És hogy miért?

 • az emberek alapvetően elfoglaltak
 • képtelenség mindig előre elkészíteni az ételt, dobozolni
 • a gyerekeid megbetegedhetnek
 • túlóráznod kell a munkahelyeden és fáradt vagy
 • szülinapi bulira, mozira vagy csapatépítőre vagy hivatalos
 • pusztán nincs lelki erőd még egy zabkását lenyomni reggelire
 • Nem érzed jól magad, szédülsz. Túl sok vagy túl kevés az étel, amit megkell enned.
 • Megeszel mindent, ami az étrendben van, de őrülten kívánsz egy csokit vagy gyros-t.

És ebben az a legfájóbb, amikor külön, – nem kevés- pénzt kiad az ember egy tanácsadónak, hogy állítsa össze a saját személyre szabott étrendjét és valamilyen ok folytán te mégis mást kívánsz, „lázadsz” a rendszer ellen és csúnyán fogalmazva mellé kajálsz.

De valóban mellé kajálsz? Vagy mégsem volt annyira személyre szabható az a mintaétrend?

Amit kiemelnék újfent, hogy teljesen normális, ha kívánós az ember, ellenkezik a szervezete és agya az ellen, hogy betartson egy szigorú diétát.

Éppen ezért egy étrend megírása nálam nem abból áll, hogy bekérek egy hetes étkezési naplót, aztán kalória és makrótápanyag arányokat figyelembe véve kiadok egy mintaétrendet. Számos más tényezőt is figyelembe kell venni a hatékony és időtálló fogyás tekintetében, mint például a családi állapotot, menstruációs időszakok hatását, edzettségi állapotot, napi rutint, érzelmi állapotot, lakóhelyet, jövőbeni célokat stb.

#2. PROBLÉMA - Tökéletesen betartva követed a mintaétrendet.

Valójában túl jól és túl sokáig betartod a diétát.

Viszont a legtöbb diéta rövid időszakra szól, mivel hosszabb távon a szervezeted leterheled és megbetegítheted vele. Ez pedig fizikai, hormonális, mentális és anyagcserére ható tünetekkel is járhat.

A szervezetünk úgy van felépítve, hogy rövid távú célokra könnyedén tudjon adaptálódni, legyen az az utolsó pár kiló ledolgozása az esküvő előtt, a vércukorszint beállítása vagy egy sportversenyre elérni egy adott súlyt.

A lényeg, hogy rövid távon tud alkalmazkodni a szervezet egy merev keretrendszerhez.

#3. PROBLÉMA - Egy darabig követed az étrendet, de utálod.

Nem tudod fenntartani, mert nem érzed jól magad tőle. Mentálisan, fizikailag és/vagy érzelmileg is megterhel.

Lehet, hogy rövid idő alatt elértél vele látványos eredmény (vagy azt se). De képtelen vagy így élni és enni tovább. Nem bírsz ránézni még egy natúr csirkemellre vagy egy puffasztott rizsre. Ahogy telik az idő visszaállsz az eredeti étkezési szokásaidra és elkönyveled, hogy egészségesen étkezni szar.

Ez is teljesen érthető és abszolút jogosan érzi így az ember. Viszont ezzel megfosztja magától a lehetőséget, hogy megtanulja, hogyan lehet számára ízletes, finom és egészséges ételeket főzni, fogyasztani.

#4. PROBLÉMA - A mintaétrendek a tápanyagokra fókuszálnak.

A hétköznapi emberek viszont nem tápanyagokat, hanem ételeket fogyasztanak.

Gyakran más emberek társaságában étkezünk.

Olyan ételeket fogyasztunk, amit gyerekként otthon is fogyasztottunk, ami beleillik a kulturális hátterünkbe, amit egyszerűen, olcsón és könnyen beszerezhetünk. Ezenkívül pedig sosem mérünk le pontosan dolgokat. (persze kivételt képeznek a gondos odafigyelést igénylő receptek)

Például egy hivatásos sportoló vagy testépítő, aki abból él meg, hogy milyen az alakja, vagy mekkora a teljesítménye, azért eszi azt, amit mert ezzel éri el a kívánt formát/teljesítményt, ami aztán pénzt termel neki. Ezek az emberek rendszeresen étkezési terveket használnak az edzésekre és versenyekre való felkészüléshez.

Az ő étrendjükben ilyen elemeket lehet elképzelni:

 • 100g zabpehely
 • 5 szem mandula
 • 1 bögre ízesítés mentes zöld tea
 • 1 db omega-3 táplálékkiegészítő tabletta
 • 200g natúr csirkemell
 • párolt brokkoli

Egy átlagembernek ehhez képest nem kell sebészeti pontossággal meghatározni, hogy mit eszik meg egy adott étkezés alkalmával. Nem fogyasztunk gramm szerint semmit vagy tápanyagtartalom okán (omega-3).

Egy normális életet élő ember étkezése így néz ki:

 • hamburger
 • tészta
 • saláta
 • leves
 • szendvics
 • sült ételek
 • sütemények

KONKLÚZIÓ

Ha jobban szeretnél étkezni nem kell minden lemérned vagy darabra leszámolnod. Csak tedd fel a kérdést magadnak: „Fizet nekem ezért valaki?” Ha a válaszod nem, akkor valószínűleg nincs szükséged erre a módszerre.

Arra kell fókuszálj csupán, hogy amit amúgy is fogyasztasz, hogyan tudod egészségesebben elkészíteni céljaidnak megfelelően. Időről időre apró változtatásokkal haladj a még jobb minőségű étel elkészítéséhez és fogyasztásához.

Ahogy az emberek se szeretik, ha beskatulyázzák őket, az ételeket se könyveld el úgy, hogy jó vagy rossz. Ahogy tartja a mondás nem lehet minden fekete és fehér. Tele van a világ színekkel, ahogy az ételek is sokkal szélesebb spektrumon mozognak, mint az egészséges és egészségtelen címkék.